Ajurvedski ghee
Ghee je sanskrtska riječ za pročišćeni maslac. I premda je napravljen od maslaca, ima potpuno drugačija svojstva – primjerice, ne sadrži laktozu.
Kvaliteta i okus gheeja odraz je kvalitete maslaca od kojeg se priprema. Zahvaljujući dokazanom procesu, visokokvalitetni ghee postaje čista maslačna mast sa višestrukom upotrebom. Okus mu je jedinstven, s blago orašastim mirisom.
Ghee iz Maharishi Ayurvede može se pohvaliti organskom kvalitetom. Ne sadrži laktozu, gluten niti bilo koje dodatne sastojke.
U Ayurvedi se ghee smatra eliksirom života zbog svojih učinaka pomlađivanja i regeneracije. Ghee jača metabolizam i obrambene snage organizma. Prema ayurvedskim opažanjima i znanstvenim istraživanjima, snižava razinu kolesterola. Pomaže detoksikaciju jer u tijelu veže otrove topive u mastima i izbacuje ih iz tijela. Ghee sadrži vitamine A, D, E, K i cijeli niz minerala. Značajno podržava jetru, probavni trakt i pomaže u prehrani živčanog tkiva.
Ayurveda ghee smatra neophodnom namirnicom za zdrav izgled, mentalnu ravnotežu i dobru probavu. Može se koristiti i interno i eksterno jer je sastavni dio ayurvedskih proizvoda za njegu kože i odlična je prva pomoć za manje opekline ili manje ozljede.
Ghee je tzv tridoshic, uravnotežuje doshe u tijelu – Vata (dosha koja utječe na pokretljivost tijela i uma) i Pitta (ona koja kontrolira toplinu i metabolizam), a prihvatljiva je u umjerenim količinama i za Kapha. Povećava Ojas i Rasa (tekućine).
Način uporabe
Ghee je pogodan za pirjanje povrća, kao temeljac za juhe, umake, za mazanje palačinki ili tosta. Izvrstan je za prženje. Ghee svim jelima daje fin i jedinstven okus. Ne gori u tavi jer je otporan na visoke temperature. U usporedbi s nekim uljima ili mašću, manje prska prilikom prženja. Za razliku od tradicionalnih kockica maslaca, ghee ne mora biti u hladnjaku i ne žuti.
Sastojci
maslac masnoće min. 99,5 %
Pakiranje
500 g
Zemlja podrijetla
Indija
Recenzije
Još nema recenzija.